- Advertisement -
Наука

Во ново британско село куќите ќе се загреваат со вода од напуштен рудник

258views

Во Велика Британија се планираат многу проекти за загревање со водата во рудниците. Проектите би вклучувале извлекување на водата, загревање на домот и враќање на водата во рудниците за повторно да се загреат. Во рамките на еден проект се планира изградба на 1.500 куќи во селото Сијам Гарден, Североисточна Англија. Кога проектот ќе биде завршен, куќите ќе имаат радијатори со вода која е геотермално загреана во рудник кој повеќе не се користи.

Ваквите проекти имаат проблеми. Една пробна иницијатива во Шкотска била стопирана поради високите трошоци.

Advertisement

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement