ПравдаСветот на работникот

Во Србија за две недели вработени нови 2,500 здравствени работници

   Време за читање 1 минута

Министерот за здравство на Хрватска, Златибор Лончар изјавил дека во минатите две недели има вработено повеќе од 2,500 доктори и медицински сестри кои претходно биле на специјализација или имале договори на определено работно време.

Лончар во изјава за ТВ Прва, рекол дека здравствениот систем во Србија моментално вработува повеќе од 100,000 луѓе кои морале брзо да се прилагодат на новонастанатата ситуација од кога е регистриран првиот пациент позитвен на корона вирусот.

Според неговите зборови, било неопходно да се направи нова организација, да се обезбедат доволно луѓе, да се обучат да работат и да воспостават систем кој ќе даде резултат.

Здравствениот систем, како што нагласил, мора да функционира на два фронта – еден со оние кои се заразени од корона вирус, а другиот се сите останати пациенти.

Имаме болници кои мораат да работат за итни случаи кога не станува збор за корона вирусот објаснил тој и рекол дека такви установи во Белград се Бежанијската болница, ВМА и Урегентниот центар.