- Advertisement -
Наука

Во тек е најголемиот психолошки експеримент во историјата на човештвото

825views

Во тек е најголемиот психолошки експеримент, тврдат психолозите. Пандемијата на коронавирусот, карантините, мерките за изолација и самоизолација погодија милијарди луѓе во целиот свет.

Сега, голем број психолози во многу земји истражуваат како реагираат луѓето на неволја.

Advertisement

– Влијанието на пандемијата врз менталното здравје е неверојатно. Во еден момент една третина од светската популација беше затворена во своите домови. Тоа значи дека 2,6 милијарди луѓе, повеќе отколку што имало на планетата во текот на Втората светска војна, доживувале емотивни и финансиски реперкусии. Пандемијата и карантинот без сомнение се најголемиот психолошки експеримент спроведен во историјата на човештвото – вели психологот Елке Ван Хуф, професор на Слободниот универзитет во Брисел, пишува Факултети.мк.

Повеќе прочитајте тука

Advertisement
Advertisement

 

Advertisement