ЕкономијаМакедонијаНовости

Во тек се интензивни напори за изработка на дополнителни антикризни мерки, откри министерот Бектеши

   Време за читање 1 минута
Дополнителни мерки од ноември, поевтинуваат и други категории производи покрај оние со „гарантирана цена“

Во неодамнешната изјава, министерот за економија Крешник Бектеши најави дека од ноември се планира да се спроведат дополнителни антикризни мерки. Тој понатаму нагласи дека овие мерки ќе бидат дефинирани до крајот на овој месец. Министерството во моментов интензивно работи на изработка на овие мерки, обезбедувајќи ја нивната ефикасност и економско влијание.

Министерот Бектеши откри дека е запознаен со дел од предложените мерки, иако конечната одлука ќе се донесе преку разговори со стопанските комори и со сите други засегнати страни. Овој инклузивен пристап има за цел да вклучи различни перспективи и да обезбеди сеопфатна поддршка за економијата.

Изразувајќи благодарност до бизнис секторот, министерот Бектеши посебно им оддаде признание на домашните производители кои доброволно ги намалуваат цените во одредени периоди. Овој заеднички напор помеѓу владата и приватните претпријатија ја нагласува колективната посветеност за навигација на предизвиците што ги носи тековната криза.

Додека земјата со нетрпение ја очекува деталната дефиниција на овие дополнителни антикризни мерки ,Бектеши ветува нивното спроведување во ноември ќе ја обезбеди неопходната поддршка за различни сектори и ќе ја зајакне економската стабилност.

Фото: Влада