- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникот

Вработените на „Баргала“ бараат плата, фирмата ги тужи за кршење на ред и дисциплина

Постигнат договор - Работник
463views

Фотографии со мирен протест на вработените пред капијата на „Баргала“ осамна утрово на социјалните мрежи. Под фотографијата стои статус дека ова се случува секој месец.

Фотографии на кои вработените протестираат пред капијата на штипската текстилна фабрика „Баргала“ утринава осамнаа на социјалните мрежи. 

-Баргала денес. Ова се случува секој месец. Каснење на плата, исплата под минималец. Ова е изживување со трудот на работниците, со нивните судбини. Овие луѓе редовно одеа на работа, добиваа плата под 70 %, а тие луѓе имаат неплатени сметки и кредити. Ова е срамно за раководството на Баргала! Нечовечки!
Уште им се делат и откази поради кршење на ред и дисциплина. Настрана што добија и државна помош!

Овие 3 години понудена е правна помош и над 200 вработени водат судски постапки против работодавачот.
Воедно ќе ги известиме сите служби, Сојузот на синдикати на Македонија каде овие вработени се членови и да му порачаме на раководството дека нема да остане вака!- стои во статисот на дел од вработените, стои во фејсбук статусот.