Германската автомобилска индустрија тоне

Деловните очекувања во германската автомобилска индустрија „замрачија“ во октомври, покажува истражувањето на институтот IFO, при што показателот за очекуваниот иден бизнис падна на минус 35,3 поени од минус 6,3 поени.„Загриженоста за падот на побарувачката врши притисок врз производителите на автомобили и нивните добавувачи“, вели Оливер Фалк, директор на Центарот за индустриска организација и нови технологии на Институтот во Минхен, според ИФО во изјавата доставена до Танјуг.На пример, показателите за нарачки на производители и побарувачка, кои изнесуваат минус 26,2 поени и минус 38,1 поени, соодветно, се пониски од септември.

Во индустријата во целина, тековниот деловен рејтинг исто така е намален, но благо, од минус 5,1 поени на минус 5,7 поени. Паднала и заработката на продуцентот.

Проценките за втората половина од годинава потонаа на минус 59,7 поени, наспроти плус 33,8 поени во првата половина од годината.

Сепак, компаниите позитивно гледаа на нивното заостаток и имаат намера да произведат повеќе во наредните месеци.