- Advertisement -
Наука

Дали најстарото спомнување за Христос е пронајдено во Виминациум?

Дали најстарото спомнување за Христос е пронајдено во Виминациум? - Работник
509views

Најстарото спомнување на Христос може да биде сребрениот лист со антички грчки букви и мистериозни знаци, стар околу илјада осумстотини години, што беше откриено пред неколку дена на археолошкиот локалитет Виминициум, изјави Миомир Корац, директор на Археолошкиот институт и раководител на Научниот институт, за Танјуг проект Виминициум.ж

Според Корац, вреден артефакт бил пронајден под таблата на една девојка закопана во саркофаг од олово во Ерусалимски стил, што е реткост и недвосмислено го означува средноисточното потекло на починатиот.

“Античките грчки букви HI, TETA, NI, RO се јасно видливи на листот, но кога пораката се гледа од различни агли, тие може да се прочитаат како различни зборови. Една од нив, напишана со големи букви од азбуката, може да се чита како HRIS, Hristos, итн. што значи „спасител“ “, рече Корач.

Тој додаде дека потенцијалниот сензационален артефакт всушност бил врежан на сребрен лим кој бил искован многу тенко со дебелина од една десетина од милиметар.

Во тек е анализа на натписот на брошурата, а доколку археолозите потврдат правилно толкување на овој збор, најстарата азбука на Христос во светот е на сребрениот артефакт од Виминициум.

Корач забележува дека писмата се јасно препознатливи.

“Писмата се навистина јасно препознатливи, но толку е зачудувачки што мислам дека е рано да се коментира за било што. Ако се потврди дека читањето на зборот ХРИС е точно, тогаш тоа е најстарото спомнување на Христос”, рече Корач.

Извор: rtv.rs