- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникот

Дали знаете колку денови годишен одмор ви следуваат?

Бектеши: За првиот дел од годинава предвидени - Работник
556views

Секој работник има уставно и законско загарантирано право на одмор, но дали знаете колку минимум денови годишен одмор ви следуваат?

“Работникот има право на платен годишен одмор од најмалку 20 работни дена“, стои во членот 137 од Законот за работни односи, со потенцирање дека со колективен или договор за вработување може да се продолжи до 26 работни дена.

Законот, исто така, предвидува и дека празниците, саботите, неделите и слободните денови, отсуства поради боледување, како и други случаи на оправдано отсуство од работа, не се пресметуваат во деновите на годишниот одмор.

Повеќе прочитајте на Скопје24.мк