- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Заев: Платите ќе се покачат на 34,000 во следните четири години

Заев: Платите ќе се покачат - Работник
763views
Фејсбук статус на Премиерот Зоран Заев:
Имаме раст на просечната нето плата од 7% во ноември 2020, во однос на истиот месец 2019 година. Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2020 година, изнесувала 27.588 денари.
🔴 Ваквото зголемување се должи на зголемувањата на платите во наведениот период во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (11,2 %), Образование (9,5 %), Информации и комуникации (9,4%), Земјоделство, шумарство и рибарство (8,5%), Преработувачката индустрија (7,3%), како и во други бројни дејности.
🇲🇰 Нашата цел е граѓаните да имаат достоинствени плати и подобар животен стандард. Владата е посветена на покачување на платите до 34.000 денари во следните четири години.

Advertisement