Запишете го веднаш овој рецепт и утре направете ги: Американски палачинки со јаболка како душа – ќе се удавите во нив!
Време за читање 1 минута
Секогаш е време за нови вкусови, а јаболката се одличен избор за подобрување на вкусот и изгледот на вашите омилени рецепти. Сега е совршен момент да ги внесете во вашите кулинарски експерименти!
Амерички палачинки се посебна врста посластица која е лесна за подготовка и одлична за почеток на денот или како десерт. Ако сте љубител на оваа врста палачинки, сега е совршен момент да го испробате рецептот кој ќе ги унапреди со додавање на свежи јаболка.
Заврнете ракавите и подгответе се да добиете многу пофалби од секој кој ќе ги проба!
Состојци за американски палачинки со јаболка:
- 2 јајца
- 1 чаша млеко
- 1 чаша брашно
- 1 лажица шеќер
- 2-3 јаболка
- 1 кесица прашок за пециво
- малку сол
- малку цимет
Подготовка на американски палачинки со јаболка:
- За почеток, излупете ги јаболките и исечкајте ги на тенки коцки.
- Во една чинија, разбијте ги двете јајца, па додадете млеко, брашно, прашок за пециво, сол и шеќер.
- Мешајте постојано додека додавате нови состојки за да ги разбиете грутките од прашни состојки. Мешавината треба да биде густа, а ако е премногу густа, додадете малку вода.
- Кога сите состојки се убаво измешани, додадете ги исечканите јаболка и малку цимет (околу половина лажичка).
- Загрејте малку масло на средна температура и со помош на мала кухињска лажица, ставајте ги палачинките. Кога ги пржите, не се обидувајте да ги распрскате, туку само оставете ги да се прошируваат природно.
- Палачинките треба да се вртат кога ќе се појават „мехури“ на површината.
- Кога се готови, посипете ги со шеќер во прав и уживајте во вкусот!
Latest posts by Редакција (see all)
- КСС организира Првомајска конференција на тема: „Работничките права во време на промени: Заедно кон праведна транзиција и ефикасна администрација“ - 28/04/2025
- Германија исплаќа најмногу пензии во Хрватска – дури 84.393! - 28/04/2025
- Вработени во РТС поднесоа петиција до Парламентот: Да престанеме да жмиркаме и да не гледаме она што го гледаат сите - 28/04/2025