- Advertisement -
Занимливости

Зачини наместо лекови

Зачини наместо лекови - Работник
224views

За спречување на разни болести, како и за нивно намалување, побарајте решение од растенијата во природата. Тие изненадувачки можат да ви помогнат кога се во форма на зачини, особено затоа што лесно ќе ги примените преку вашата исхрана. Се разбира, за поголеми здравствени проблеми, консултирајте се со вашиот лекар.

Бибер од Каин

Advertisement

Овој специфичен вид бибер содржи супстанција капсаицин. Ова значи дека го ублажува нивото на болка што вашето тело му ја испраќа на мозокот. Покрај тоа, го забрзува метаболизмот, затоа слободно користете го наместо друг вид бибер, само внимавајте бидејќи е многу лут.

Ѓумбир

Advertisement
Advertisement

Како зачин, користете ѓумбир во прав. Вклучете го особено во вашата исхрана кога имате гадење, бидејќи е познато дека ги ублажува сите симптоми на проблеми со желудникот. Ставете го во утрински пијалак, салата или пак кога готвите зеленчук.

Куркума

Бидејќи го намалува воспалението во мозокот, корисно е во борбата против депресијата и Алцхајмеровата болест. Исто така, ја подобрува меморијата, го намалува отокот и ревматските симптоми. Можете да го пиете промешано во вода со лимон и мед, или да го додадете во зготвени јадења со зеленчук.

Цимет

Важно е за луѓе кои имаат дијабетес тип 2, затоа што го намалува нивото на холестерол, триглицериди и шеќер во крвта. Кога го купувате, не заборавајте да го земете оној каде пишува Цејлон. Наместо прав, можете да користите и стапчиња за јадење, особено во солени јадења.

Морско оревче

Ја ублажува болката, особено стомачната. Тоа помага да се подобри функционирањето на мозокот, а корисно е за орална хигиена на устата и забите. Обично се ренда, а потоа се користи во слатки јадења и пијалоци, како што се: торти, колачи, кафе, чај, топло чоколадо…

Каранфилче

Бидејќи има антиинфламаторно и антибактериско дејство, каранфилче е одлично зајакнување на организмот и орална хигиена. Можете да го држите во устата како бонбони, додека на врелото вино ќе му додаде посебен вкус.

Кардамом

Додека црниот пипер се нарекува „крал на зачините“, кардамомот се смета за „кралица на зачини“. Особено се цени во ајурведската медицина и се користи за време на болки во стомакот, гадење и повраќање. Додадете го во црн чај и кафе, слатки и солени јадења.

Ким

Благодарение на антиоксидантите, цинк, селен, магнезиум и витамин Б – ким е исклучително важен зачин. Го забрзува варењето, им помага на оние кои имаат проблеми со спиењето, ги решава првите симптоми на настинка. Добро оди со солени колачи и леб.

Мајчина душица

Содржи разни минерали и витамини, поради што го подобрува апетитот и ги намалува грчевите во стомакот. Се покажа дека ги намалува мамурлаците и честопати се пие за да ги ублажи настинките. Особено добро оди со месо и тестенини во готвената храна.

Босилек

Поради високото присуство на железо, магнезиум, калциум, витамини А и Ц – босилек се користи за инфекции, и каснувања од инсекти. Го подобрува кардиоваскуларниот и нервниот систем. Додадете сушен босилек во сос од домати како и во јадења со риба.

Рузмарин

Овој зачин се покажа како одличен во борбата против стресот, разни воспаленија, назална конгестија и особено симптомите предизвикани од алергии. Со својот специфичен вкус, рузмарин ќе ги збогати сите јадења од риба, месо, зеленчук и мешунки.

Оригано

Се бори против бактериите, па дури и сериозните болести како ракот. Одлично е против првите знаци на вируси и воспаленија. Лесно е да се вклучи во исхраната, особено оној што е ориентиран кон Медитеранот.

Мудрец

Кога имате болки во грлото и забите, не заборавајте да консумирате чај од мудрец. Исто така, се покажа дека е ефикасно во борбата против акните, инфекциите, депресијата и вознемиреноста. Сушената варијанта оди особено добро со ориз, разни супи и јадења со месо.

Извор: rtv.rs

Advertisement