- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Избришаните од евиденција ја намалија невработеноста во државата

Се најавува кривична одговорност - Работник
378views

Повторно расте бројот на невработени кои го изгубиле работното место поради кризата. По мартовската евиденција на Агенцијата за вработување за 16.716 работници одјавени од работен однос во периодот од 11 март лани до крајот на март оваа година, во април бројот на овие лица кои работеле, па останале без работа се качи на 17.005.

Но, според статистиката на Агенцијата, вкупниот број на пријавени невработени лица во април е намален. Ако во март на списокот имаше 145.372 невработени кои активно бараат работа, во април бројот е намален за околу 1.000, на 144.390. За околу 800 паднат е и бројотна пасивни баратели на работа, од 58.344 на 57.522.

Advertisement

Повеќе на Вечер.прес

Advertisement

Advertisement
Advertisement