- Advertisement -
Занимливости

Како физикалната терапија може да ви помогне?

Како физикалната терапија може да ви помогне? - Работник
899views

Улогата на физичката терапија во современата медицина е голема. По дефиниција, тоа е збир на медицински процедури насочени кон враќање на невромускулните функции на телото по повреди и други медицински состојби. Дали седите или стоите подолго време во текот на денот и како резултат чувствувате болка и вкочанетост во вратот? Можеби имате потешкотии во движењето? Овие се само некои од симптомите кои се индикација дека најверојатно ви е потребна физикална терапија. Се разбира, неопходно е да се оди на лекарски преглед. По дијагнозата, физијатарот ќе ви препише терапија и ќе ве упати на физиотерапевт. Вие исто така може да одите директно на физикална терапија, но се препорачува прво да ве прегледа лекар во една од медицинските центри.

Што е физикална терапија?

За да ја реализираме нејзината моќ, прво мора да се запознаеме со концептот на физикалната терапија. Нејзината примена е широка. Се користи за елиминирање на болката и подобрување на подвижноста. Се користи како дел од рехабилитација по спортски повреди, фрактури и слични трауматски состојби. Покрај тоа, физикалната терапија има корисен ефект врз општата состојба на телото кај хронични пациенти. Тоа влијае на забрзување на метаболизмот и ја подобрува циркулацијата. Покрај ортопедски повреди и ревматски заболувања, се користи и кај невролошки и кардиоваскуларни заболувања. Исто така, помага да се забрза закрепнувањето по породувањето.

Постојат неколку видови физикална терапија. Најпозната меѓу нив е кинезитерапија која ја користи енергијата на движење за зајакнување на мускулно коскениот систем. Вежбите се вршат под постојан надзор на физиотерапевт. Кога пациентот ќе ги совлада, тие можат да работат самостојно, дома. Во кинезитерапијата може да се користат спортски помагала како што се ремени, топки, тегови, итн., Но за основните вежби, доволно е да имате само душек. Покрај овој вид физикална терапија, има и такви што се потпираат на модерната технологија и модерните уреди. Овие вклучуваат: електротерапија, ласерска терапија, магнетотерапија и термотерапија (термичка обработка) и сонотерапија (ултразвучна терапија). Покрај нив, постои и криотерапија (ледена терапија) и механотерапија (масажа на заболениот дел од телото). Изборот на видот на физикалната терапија зависи од препораките на физијатарот.

Од што зависи ефикасноста на физичката терапија и успешното заздравување?

Како прво, на пациентот треба да бидат поставени реални очекувања. Некои состојби можат целосно да се излечат со помош на физикална терапија. Телото на крајот ќе се врати во претходната, здрава состојба. Сепак, во некои случаи, можно е само делумно закрепнување. Овде започнува да се влијае со позитивен став и со верба дека рехабилитацијата ќе ги даде посакуваните резултати. Пациентот треба да му даде целосна доверба на својот терапевт за терапијата да биде успешна.

Покрај тоа, упорноста е клучен фактор. Потребно е време телото да се опорави после повреда или ненадејни состојби како што е мозочен удар. Иако закрепнувањето е бавно, тоа не значи дека напорната работа нема да ја достигне целта. Покрај тоа, тој е многу остварлив. Пациентот не смее да биде демотивиран од фактот дека во моментот не забележува напредок. Понекогаш е постепено и тешко е да се забележи. Затоа, терапевтите понекогаш, во договор со пациентот, го документираат текот на закрепнувањето со снимки, така што во одреден момент ќе можат да обезбедат дополнителен стимул, што укажува на постигнатиот напредок и патеката по која поминуваат моментално.

Треба да се избере физиотерапевт, кој исто така е мотиватор и кој знае како да и пристапи на личноста која изгубила трпеливост. Експертиза, искуство и вештини за работа со клиенти играат клучна улога. Трпеливоста и упорноста се многу важни фактори.

Друг, неопходен предуслов за успех на физикалната терапија е дисциплината. Кога станува збор за вежби, обично оние кои се прават во центрите за физикална терапија се придружени со домашни вежби. Целта е да се одржи динамиката и да се придвижи кон целта со одредено темпо. Некои вежби треба да се прават во серија на неколку повторувања, на пример, три пати на ден. Не би било практично пациентот да доаѓа во центарот секој пат кога ќе треба да вежба. Затоа е важна дисциплината. Некои луѓе не се доследни во одлуките да спортуваат дома. Тие самите признаваат дека им е потребно друштво и дополнително охрабрување. Значи, тие одат во спортски сали и фитнес центри или се приклучуваат на групна програма. Меѓутоа, кога станува збор за вежби во рамките на физикална терапија, треба да се има предвид дека ова е еден вид третман и дека брзината и степенот на закрепнување зависи од дисциплината. Тоа дефинитивно треба да биде доволно за поттик за вежбање, затоа не прескокнувајте или игнорирајте. Здравјето не толерира изговори.

Третиот предуслов за успех е исто толку важен како и првите два. Станува збор за правилен ред и навремено реагирање. Имено, ако забележите здравствен проблем како што е нарушена подвижност или слично, одењето на лекар не треба да се одложува. Дијагнозата што се поставува, исто така, не треба да се остава подоцна, без разлика дали станува збор за Х-зраци, магнетна резонанца, лабораториски анализи или некои други тестови. Кога ќе добиете точна дијагноза и кога причините за вашите проблеми се јасни, се приближува соодветното лекување. Ако тие вклучуваат физикална терапија, сè треба да се направи во согласност со однапред утврден план. Бидете совесни и доследни. Не прескокнувајте никакви чекори и ќе дојдат посакуваните резултати.

Извор: rts.rs