- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Мизрахи во посета на Специјалниот завод-Демир Kапија: „Овие услови се нехумани, нечовечни!”

Мизрахи во посета - Работник
223views

Министерката за труд и социјална политика ја посети Јавната установа Специјален завод -Демир Капија. Целта на посетата беше да утврди и на лице место да се увери и да види во какви услови престојуваат штитениците на Заводот.

Од средба и разговорот со вработените беше информирана за моменталната состојба во Специјалниот завод-Демир Капија, а од најавените реконструкции на Заводот според неа видливи се само искречените ѕидови.

Advertisement

„За хуманоста во условите во коишто престојуваат овие корисници не можам да зборувам. Овие услови се нехумани, нечовечни. Ова е чисто ужасие. Од најавените поправки на Специјалниот завод можеме да најдеме искречени ѕидови, додека инсталацијата водоводна, електрична е сѐ уште онаа од 56-та односно 58-ма година. Условите за хигиена се никакви, луѓето се препуштени сами на себе. Од помпезните најави можам да го кажам следново: на почетокот на владеењето на Социјалдемократскиот сојуз оваа установа имала 227 корисници со 41 неговател. Тоа значи еден неговател секој ден се грижел за 6 корисници. Мисијата е невозможна. На еден корисник треба да има еден негувател”, изјави министерката за труд и социјална политика Рашела Мизрахи по обиколката на Специјалниот завод.

Advertisement
Advertisement

Мизрахи рече дека ќе се заложи оваа состојба да се промени, а штитениците да ја добијат потребната грижа, нега и пред сѐ човечни услови за живот бидејќи секој заслужува да има пристоен живот.

Advertisement