- Advertisement -
Правда

Мизрахи оствари средба со здруженијата „Хендикеп Плус“ и „Менуваме“

Мизрахи оствари средба - Работник
199views

Фејсбук статус на Министерката за труд и социјална политика Рашела Мизрахи:

Денеска остваривме средба и со претставници на здруженијата „Хендикеп Плус“ и „Менуваме“.
На средбата беа споделени проблемите со кои се соочуваат во секојденевниот живот, потребата од надминување на архитектонските бариери, пристап до објектите како и останати проблеми.
Претставниците на здруженијата сметаат дека државата треба да има поголем слух за нивните барања.

Advertisement

Едно од барањата е формирање на Регистар за лица со попреченост, поквалитетна здравствена заштита и вработување на поголем број стручни лица кои ќе им помогнат во олеснувањето на животот на овие лица.
Изразив подготвеност за понатамошна соработка и се заложивме како МТСП дека посветено ќе ги решаваме проблемите на овие лица со предлагање нови политики и законски решенија коишто ќе ги креираме заедно со претставниците на здруженијата и организации за лица со попреченост.

Advertisement
Advertisement

Advertisement