- Advertisement -
Наука

Надминати се сите рекорди, воспоставена е најбрза интернет врска во светот

Надминати се сите рекорди, воспоставена е најбрза интернет врска во светот - Работник
277views

Научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон успеаја да постават нов рекорд за најголема брзина на Интернет-сигнал во светот.

Тоа е брзина на сигнал од 178,000 Gbps (178 Tbps). Да, точно прочитавте. Натпреварот е во тек, центрите за податоци со оптички влакна што ги имаме во моментов се способни да пренесуваат податоци со брзина од 35 Tbps.

Овој подвиг го постигна тим на истражувачи предводени од д-р Лидија Галдино, а брзината, како пример, е доволна за да преземете сè од Нетфликс одеднаш, за помалку од една секунда.

Исто така, тоа е скоро четири пати побрзо од претходниот рекорд (44,2 Tbps) поставен од австралиските научници, пренесува Б 92.

Како што објаснуваат научниците, биле користени многу пошироки бранови должини од оние што се користат во постојните системи на оптички влакна и опсегот на спектарот е неверојатни 16,8 THz. Моментално, штотуку пристигна најновиот комерцијален опсег од 9THz.

Извор: krstarica.com