- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Над 150 илјади активни баратели на работа веќе подолго време не можат да пополнат 6 илјади работни места

Американските работодавци - Работник
377views

Во моментов стопанството има потреба од 6560 работници. На пазарот на труд потребни се лица од различни професии. Се бара персонал во угостителскиот сектор, во трговијата на мало, транспортиниот сектор, дистрибуцијата на стоки, правници, фармацевти, програмери, доктори и многу други останати дејности за кои има потреба приватниот сектор. Најмогу работници се потребни во преработувачката индустрија. Според информациите најмногу кадар недостасува во Скопје и Тетово.

Податоците на Агенцијата за вработување покажуваат дека најмногу слободни работни места има во Скопје, односно во компаниите недостасуваат 3956 работници. Втора на листата е општина Тетово каде бизнисмените од овој град имаат потреба од вработување на 358 работници. 311 нови вработувања се бараат во Кочани, а штипските компании се во потрага по 286 нови вработувања. Во првата петорка на градови според висината на бројот на слободни работни места е и Битола каде се потребни 282 нови вработувања. Во Виница, Прилеп, Куманово, Охрид, Велес и Струмица има од 250 до нешто над 100 празни работни места кои стопанствениците имаат план да ги пополнат. Во останатите градови или потребата е минимална или пак воопшто нема потреба од нови вработувања.

Повеќе на Денар.мк