- Advertisement -
Наука

Научниците открија каде живее стресот во човечкиот мозок

699views
Кога доживуваме физиолошки стрес како што е болка, глад или некој друг непосреден физички стрес – хипоталамусот предизвикува производство на хормони наречени глукокортикоиди, помагајќи во посредувањето на нашиот одговор на стресот.

Но, што е со субјективниот стрес, за кој инаку би можеле да го сметаме како емотивен или психолошки стрес: каде во мозокот постојат тие негативни чувства на притисок, вознемиреност?

Advertisement
Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement
Advertisement