- Advertisement -
ЗанимливостиНаука

Најстрогите светски училишни социјални дистанци: Тајландските градинки се запечатени во кутии за време на наставата

Градинки - Работник
422views

Училиштата во Тајланд ги принудуваат учениците да учат и да играат во импровизирани пластични кабини за да ги почитуваат екстремните мерки за социјално растојание. Тајландски деца во градинка во „ Бат Клунг Тое “ во Бангкок, кое е отворено веќе еден месец, учат зад кутиите и си играат само со играчки во клупи со оквири. Зеленото светло беше дадено за училиштата во земјата да се отворат на почетокот на јули со серија строги мерки. Кога учениците пристигнуваат на училиште, наставниците им подаваат маски за лице што треба да ги носат во текот на денот, додека во некои случаи се обезбедени штитници за лице – како дополнителна мерка. Кога училиштето „ Бат Клунг Тое “ беше принудено да ги затвори своите врати во средината на март, како резултат на вонредната уредба на Тајланд и заклучување, администрацијата и наставниците подготвија мерки за да обезбедат безбедно повторно отворање. Со инсталирање на мијалници и распрскувачи за сапуни надвор од секоја училница, создавање на социјални дистанцирани прегради во училниците и области за ручек и инсталирање рачни средства за дезинфекција и скенери за температура на влезот училиштето е отворено веќе еден месец и има нула случаи на ковид-19.

Во училиштето Сем Хок, на околу 31 милји северно од Бангкок, скоро 5.000 ученици биле принудени на само-карантин дома за 15-тина дена пред повторното започнување во јули, како дополнителна претпазливост, рече директорот Чучарт Тијамејм. Учениците исто така мора да бидат проверени на скенерот за препознавање на лицето и автоматски се испраќа порака до родителите, рече тој. Училиштето ги претвори картонските гласачки кутии што се користеа на изборите во партиции за да се обезбеди социјално растојание помеѓу клупите.

„Се чувствувам добро да учам зад кутијата затоа што ме прави да се чувствувам побезбедно и можам да се вратам на училиште“, рече ученикот Канлаја Шримонхол.

Во Тајланд има 58 лица починати од коронавирус и 3535 инфекции – мал број сметајќи дека стана прва земја надвор од Кина што открила инфекција кон средината на јануари. Но, земјата ги одложи плановите за договор за патувања во одредени земји во кои имало зголемено нови случаи со ковид-19.

Извор: dailymail.co.uk