МакедонијаПравдаСветот на работникот

Нов закон за работни односи, идна реалност или неостварена мечта?

637views

НОВ ЗАКОН ЗА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ, ИДНА РЕАЛНОСТ ИЛИ НЕОСТВАРЕНА МЕЧТА?

Законот за работните односи уредува исклучително важна правна и општествена област. Релативизирањето на трудот и работните односи во минатото создадоа атмосфера за чести злоупотреби и непочитување на законските одредби. За тоа придонесоа и самите актуелни законски одредби, кои донесени уште во 2005 година, а кои претрпеа повеќе од 20-на измени, дополни и укинувања, се нејасни, контрадикторни и недоречени во многу нешта.

На Македонија потребен и е нов закон од областа на трудот кој на адекватен начин ќе ги уреди трудовите односи во државата. За таа цел неопходно е вклучување на сите актери од социјалниот дијалог, но и експертската јавност, судството и инспекторатот. Искрено се надевам дека во периодот кој што следи ќе успееме да донесеме закон по Македонска мера, кој ќе ги штити правата на работниците и ќе отвара можност за развој на бизнисите, а истовремено ќе биде јасен и едноставен за примена и за судење, пишува проф. д-р Лазар Јовевски во статусот на фејсбук.