- Advertisement -
Занимливости

Оваа слика со големина од 17х22 см беше продадена за 16 милиони евра. Еве кој е на сликата

Оваа слика со големина од 17х22 см беше продадена за 16 милиони евра. - Работник
205views

Една од трите автопортрети на Рембрант во сопственост на приватен колекционер продадени за скоро 16 милиони евра, поставувајќи нов рекорд, на аукцијата на Сотби насловена „Од Рембрант до Рихтер“.

Проценките велат дека работата може да се продаде по цена од 13 милиони до 18 милиони евра, а по шест минути наддавање, таа се продала за 16 милиони.

Advertisement

Ова постави нов рекорд затоа што досега најголема сума за автопортрет на уметникот ја постигна оној од 2003 година, продаден за 7,5 милиони евра.

Сликата е создадена во 1632 година, во време кога фламанскиот господар имал 26 години и на неа бил облечен во срно со спуштен шешир и бела чипкаста јака.

Advertisement
Advertisement

Според Сотби, облеката била официјална, а причината може да биде што уметникот сакал да го претстави во поубаво светло во време кога се додворувал на богата девојка која ќе стане негова муза и сопруга Саскаја ван Уленбург, да ги убеди родителите „да му ја дадат нејзината рака“.

Делото е создадено кога сликарот се населил во Амстердам и можеби е еден вид визит-карта за привлекување муштери да нарачаат свои слики.

Поради пандемијата на коронавирус, Сотби реши да ја одржи продажбата на повеќе од 500 дела од сите периоди, од стари мајстори до современи уметници, за една вечер.

Сликата е со димензии 22х17 сантиметри.

Извор: index.hr

Advertisement