ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Плата до 1.000 евра, а работници нема – изумира овчарството во Македонија

   Време за читање помалку од минута

Овчарството е древна и традиционална активност во Македонија, која се одвива веќе повеќе од 1.000 години. Но, во последните децении, овој сектор се соочува со сериозни проблеми, кои го загрозуваат неговото опстанување.

Еден од најголемите проблеми е недостатокот на квалификувани и заинтересирани работници, кои сакаат да се занимаваат со чување овци.

Бројот на овчари секоја година се намалува, бидејќи младите луѓе не ги привлекува овој начин на живот. Овчарството бара многу труд, одговорност и посветеност.

Повеќе на Денар