- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Позитивни уште четири конфекционерки во Штип

Конфенкционери - Работник
363views

Пет нови случаи на заболени од ковид 19, од кои четири се од работнички од една иста конфекција, се регистрирани изминатите 24 часа во Штип. Петтиот случај е заболен кој нема врска со ниту еден претходен болен и се смета за нов кластер, потврдуваат од Центарот за јавно здравје во Штип.

Со тоа, од новите четири случаи на заболени конфекционерки, вкупно шест новозаболени од петокот наваму се работнички во иста конфекција, во која се ангажирани околу стотина работници. Во текот на вчерашниот ден простосториите на конфекцијата се целосно дезинфицирани, а работниците денеска не се на работа, додека Центарот за јавно здравје врши тестирања на дел од вработените.

Advertisement

Најновиот биланс на заболени во Штип, особено поради фактот дека се од конфекција, ќе биде тема на денешниот состанок на Општинските кризен штаб, потврди градоначалникот Благој Бочварски. Тој кажа дека уште во текот на вчерашниот ден е разговарано со превозниците, кои со автобуси ги превезуваат работниците на работа, кои потврдиле дека прават редовна дезинфекција на автобусите.

Меѓутоа, од друга страна, загриженоста е дека во автобусите не се држи социјална дистанца, ниту пак целосно се почитуваат мерки за време на паузите. Бочварски изјави дека сите опции како превенција и броби против вирусот ќе бидат во опција на состанокот, вклучувајќи ја и идејата за приврмено затворање на некои од капацитетите.

Advertisement

Извор: ММС

Advertisement