- Advertisement -
НовостиПравдаСветот на работникот

По експлозијата во Зрењанин, двајца работници во префрлени во болница, градот пренасочен на БУНАРСКА ВОДА

По експлозијата во Зрењанин, двајца работници во префрлени во болница, градот пренасочен на БУНАРСКА ВОДА - Работник
232views

Експлозијата утрово во „фабриката за вода“ во Зрењанин, во која беа тешко повредени две лица, е драматично предупредување дека работата од исклучително значење за градот и здравјето на луѓето е доделена на неспособна група, објави „Граѓански преокрет“ (ГП).

„Тоа е„ фабрика “која не е во можност да ги исполни своите договорни обврски и да обезбеди здрава вода за пиење веќе пет години. „Од потпишувањето на договорот за снабдување на вода во 2015 година до денес, конзорциумот, кој е составен од микро претпријатија без вработени, со сериозни финансиски тешкотии и без никакви препораки во областа на водоснабдувањето, доби поддршка од политиката од државните и градските власти и сериозна финансиска помош од буџетот истакнуваат од организацијата.

Откако беше утврдено дека во 2015 година, ЈКП „Водовод и канализација“ од Зрењанин и „фабриката за вода“ склучиле договор спротивен на Законот за комунални дејности, тие понатаму објаснуваат, Србија го сменила тој закон за да му овозможи на таа компанија, во приватна сопственост, да биде вклучена во дистрибуцијата на вода за пиење.

„Градот Зрењанин и ЈКП„ Водовод и канализација “неколку пати склучуваа нови договори со „фабриката за вода“ со кои се продолжуваа роковите за почеток на обезбедување на услугата. Досега од тој буџет се исплатени најмалку сто милиони динари на тој „приватен инвеститор“, како „субвенција“ или „заем“, според Цивил пресврт.

Во 2019 година, „граѓанскиот преокрет“ поднесе кривична пријава против Чедомир Јањиќ, тогашниот градоначалник на Зрењанин и уште пет други поврзани лица, вклучувајќи го и директорот на градските водоводи и тогашниот законски застапник на „фабриката за вода“ поради основано сомнение дека сториле кривични дела поврзани со водоснабдување. како и против Горан Кнежевиќ, тогашен министер за економија, за кривично дело поттикнување.

„Крајно време е судството да собере сили и да го испита случајот со „фабриката за вода“ на Зрењанин, со цел да се заштити здравјето и безбедноста на граѓаните и да се спречи понатамошно расипување на јавните финансии во приватно-политички проекти“, рекоа од ГП.

Извор: danas.rs