- Advertisement -
Наука

Пријавени огнени торнада во Северна Калифорнија

Пријавени огнени торнада во Северна Калифорнија - Работник
294views

Националната метеоролошка служба во саботата издаде невообичаено предупредување за „пожар предизвикан од торнадо“.

Националната служба за метеорологија соопшти дека планира да ги испита извештаите за ретката појава на огнени торнада што се појавија во саботата и предизвикаа пожар зафаќајки 20.000 акри шума во Северна Калифорнија. Даун Џонсон, метеоролог која работи во Рено, Нев., Изјави во неделата дека агенцијата добила извештаи за огнени торнада во областа на округот Ласен, Калифорнија, на околу 25 милји северозападно од Рено.
„Не е како типично торнадо каде после него сè расчистува и вие безбедно одите и истражувате“, изјави Џонсон. „Во овој случај, на истата локација се јавува огромен шумски пожар, така што тимот за логистика и истражувањ е комплицирано да дојде на терен“.
Доплерскиот радар покажа најмалку пет потенциални торнада, но г-ѓа. Џонсон рече дека не може да потврди дека сите тие ќе бидат класифицирани како торнада од оган. Повеќе компоненти мора да се соберат за да се формираат торнада од оган: турбулентни ветрови, нерамномерен терен и екстремна топлина од оган, што предизвикува температурата на воздухот да расте брзо, рече Бен Гелбер, долгогодишен метеоролог со WCMH-TV во Колумбос, Охајо. Другите елементи, како што е гасот кој се ослободува од запалена вегетација, исто така, служат како гориво за торнадата.
„Ги применуваме нашите традиционални знаење за торнадата истражувајќи ја оваа ретка појава“, рече г-дин. Гелбер. „Овие торнада се толку невообичаени. Високите облаци создадени од оган, сите го видовме тоа но тешко е да се објасни точната причина за создавање.

Извор: nytimes.com