ЕкономијаНовостиСвет

Просечната плата во Хрватска изнесува 1,323 евра

   Време за читање помалку од минута

Во Хрватска просечната месечна нето плата по вработен во правните лица во април оваа година изнесувала 1,323 евра, а медијалната 1,110 евра, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Според овие податоци кои ги пренеле локалните медиуми, просечната плата за април номинално е поголема за речиси 18 % во однос на истиот месец минатата година, а реално за 13,7 %.

Најголема нето плата во април била исплатена во информациските услужни дејности, 2,483 евра, а најниска во производството на облека, 837 евра.

Медијалната плата изнесувала 1,110 евра, односно половина од вработените имале помалку, а половина повеќе.

Извор: Н1

Фото: Shutterstock