ЕкономијаНовости

Размислувате да ја поминете вашата пензија во странство? Еве ги најдобрите локации за живеење на постарите, а ќе се изненадите која земја е прва

   Време за читање 6 минути

Преселувањето во друга земја за пензионирање бара многу внимателно истражување и планирање, земајќи ги предвид социјалното осигурување, здравствената заштита и финансиите.

Американската консултантска компанија Мерсер објавува годишен извештај во кој се анализираат 47 различни системи на приход за пензионирање ширум светот – со европските нации често на врвот.

Всушност, три земји доминираат во глобалниот индекс на Институтот Мерсер ЦФА од 2021 година. Имено, Исланд (просечно 84,6), Холандија (84,4 просек) и Данска (просек 81,8) се сметаат за најдобри пензиски системи во споредба со последните три години.

– Сите три имаат големи индустриски фондови со дефинирани придонеси од работниците и работодавачите. Имаат задолжителни или квази-задолжителни шеми. Овие земји имаат корист од добрите економии на обем во споредба со пофрагментираните пазари како што е Велика Британија за професионални пензии, изјави Ејмеар Волш, шеф за инвестиции и богатство на Мерсер, за CNBC.

Холандија доби највисока вкупна вредност на индексот (85) оваа година благодарение на добрите придобивки, силната база на средства и добрата регулатива, додека популарните европски дестинации како Шпанија, Италија и Хрватска се соочија со одредени недостатоци.

Мерсер индексот се состои од три подкатегории во кои се оценува пензискиот систем: соодветност, одржливост и интегритет.

Соодветност на приход

Клучната цел на секој пензиски систем треба да биде да обезбеди соодветен приход за пензионерите, во суштина заштитна мрежа. Способноста на владите да создадат стимулации за просечните заработувачи да штедат за пензионирање игра важна улога во здравјето на секој систем.

Дизајнот на планот за плаќање е исто така клучен, според рангирањето на Мерсер, и дали работниците можат да продолжат да собираат бенефиции кога привремено се надвор од работната сила, за грижа за деца или за болест.

Португалија е рангирана на прво место по овој индикатор со оценка од 86,7 во најновиот извештај на Мерсер, поради нејзиниот јавен пензиски систем заснован на приходи. Холандија беше блиску втора со резултат 85,6. И двата системи имаат минимална пензија, што создава нето дури и за групите со најниски приходи. Најнизок рејтинг во Европа имаше Полска, која го зазеде 31-то место во светот со оценка 59,8.

Португалија е прогласена и за најдобра европска земја за пензионирање од страна на компанијата за преселување „Moving tu Spain“. Во јунскиот извештај, ги рангираше европските земји врз основа на неколку фактори како што се визите, плажите, безбедноста и цените на куќите.

Друг список на фирмата за управување со богатство Блектауер, објавен во 2021 година, рангира многу поголем број европски нации и ја стави Белорусија на последното место користејќи неколку клучни фактори.

Интегритет

Финансиските пензиски планови обезбедени од приватниот сектор исто така играат важна улога во стабилноста на пензискиот систем на земјата. Мерсер индексот испитува дали приватните пензиски планови во земјите создаваат доволно вредност за членовите и дали има доволно јавна доверба во овие планови.

Финска имаше најдобар резултат за интегритет со 90,9 во 2023 година. На второ место е Белгија со 88,2, а на трето Холандија со 87,7. Франција беше најлоша во Европа со оценка 54,4. Имено, САД, исто така, се пласираа далеку под глобалниот просек со 59,5 поени во оваа категорија.

ФИНСКА „СРЕЌНО МЕСТО“

Финска е исто така класифицирана како „среќно место“ за пензионирање според индексот Натикис. И покрај тоа што не влезе во првите 10 вкупни резултати на Натикис, Финска се најде на врвот во категоријата „квалитет на живот“ на инвестициската банка петта година по ред. Високиот рејтинг на среќа, високиот квалитет на воздухот, водата и канализацијата и биолошката разновидност се главните двигатели на позицијата број еден на Финска, според соопштението.

Норвешка беше најдобар изведувач во индексот Натикис за 2023 година, задржувајќи го своето место од минатата година и со вкупен резултат од 83 проценти. Швајцарија е на второто место во вкупниот индекс и е на врвот во „категоријата за финансии за пензионирање“.

Одржливост на системот

Мерсер смета дека долгорочниот економски раст на една земја исто така игра клучна улога, бидејќи директно влијае на бројот на луѓе во работната сила и на износот на пари заштедени за пензионирање. Покрај тоа, износот на долгот што една земја го има и износот на јавни пари што ги троши за пензии влијаат на одржливоста на нејзиниот пензиски систем.

Врз основа на овие фактори, Исланд има најодржлив систем во Европа со оценка од 83,8. Веднаш зад нив се Данска и Холандија со 82,5 и 82,4, соодветно. Најниска оценка во Европа има Италија со 23,7, а по неа е Шпанија со 28,5.

Сепак, Мерсер Волш истакна дека има некои меки фактори кои индексот не ги зема предвид, а кои сепак би можеле да ги направат земјите како Италија и Шпанија популарни дестинации за пензионирање за многу луѓе.

– Многу се фокусираме на пензискиот систем, но тоа не е единственото нешто што треба да се земе предвид. Тоа е важен баланс. Многу зависи од даночниот систем, климата и културата на земјата и дали луѓето навистина можат да бидат среќни таму – рече таа.