- Advertisement -
НовостиСветот на работникот

Слободен ден за менструален циклус

Слободен ден за менструален циклус - Работник
592views

Брендот за Womanizer неодамна спроведе истражување, спроведено од 470 жени во 26 земји, за да открие зошто жените во менструален циклус се двоумат дали да земат боледување на работа.

Според резултатите од истражувањето, 52 % се сметаат дека тоа не е социјално прифатливо, додека 47% сметаат дека нивните шефови нема да ја разберат ментруалната болка како причина за боледување. 

Сексолог Сара Танг од Хонг Конг  коментира за ова прашање: “Во Хонг Конг, причината зошто жените не земаат боледување поради менструалниот циклус е главно поради културата. Жените стравуваат дека тоа може да доведе до дискриминација од страна на нивните работодавци и да им создаде други бариери на работното место “.

97% од испитаниците исто така посочија дека работодавачот никогаш не разговарал за менструалниот одмор. „Менструацијата сè уште е табу во умовите на многу луѓе“,сподели основачот и директор на Хапериод Зои Чан.

Некои жени кои имаат менструација дури ќе помислат дека не е во ред да изразат„ слабост “за време на нивниот период. Откривме дека некои луѓе нема да заминат на боледување затоа што е тешко да се докаже дали ќе добијат медицински доказ “.

Со ова, повеќето од оние кои го спроведоа истражувањето се отворени за идејата да земат дополнителни слободни денови ако страдаат од менструални болки. 

Во меѓувреме, повеќето се согласуваат дека компаниите кои се подготвени да понудат менструален одмор би создале безбедно работно место за сите.

Фото: Freepik