Наука

Снимен октопод на најголемата длабочина досега

575views

Научниците снимиле октопод на најголема длабочина досега во Индискиот Океан. Морското животно било снимено на дното на океанот, на длабочина од 7.000 метри, речиси 2 километри подлабоко од претходната најголема длабочина.

Бил снимен октопод од видот „дамбо“. Името му било доделено бидејќи октоподот потсетува на ликот од цртаниот филм на „Дизни“.

Досега биле пронајдени делови од октопод и јајца на многу големи длабочини, но жив октопод не бил забележан на длабочина поголема од 5.145 метри. Оваа длабочина е забележана пред 50 години во близина на Барбадос.

Повеќе прочитајте на факултети.мк