- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникот

Со капацитетот на Владата на СДСМ и ова полугодие од школската година ќе помине неорганизирано и хаотично

Со капацитетот на Владата - Работник
206views

Интегрален текст од прес конференција на Христина Серафимовска

Почитувани,

Ниту Министерството за образование, ниту Комисијата за заразни болести не покажаа иницијатива и инвентивност за изнаоѓање на решение за отворање на училиштата и почеток на наставата. Со оглед на тоа дека временскиот рок за изготвување на квалитетен и успешен план е краток, како одговорна партија ги споделуваме со нив, Планот и Програмата за почетокот на наставата од 1-ви септември.

Предлагаме:

1.Часот во училиштата каде ќе се одвива физичка настава да трае 20 минути, притоа потенцираме – една паралелка во една училница! Часот треба да трае 20 минути за да се зачува работното време на наставниците кои ќе работат со групи по 15, наместо по 30 ученици. Доколку часот трае подолго, наставниците ќе имаат подолгo работно време oд 8 часа. Прекувремената работа на наставниците треба да биде со нивна согласност и бараме истата да им биде платена.

2.Со вака организираниот час од 20 минути училиштата може да рабoтат во 3 смени.

3.Слушаме сте го прифатиле нашиот предлог сите часови да бидат снимени и достапни на учениците во секое време. Но, не ги присилувајте наставниците сега, набрзина да ги снимаат часовите кога уште не знаат по каква Програма треба да работат.

Часовите треба да ги снимат во моментот кога ќе ја изведуваат наставата или ден пред тоа кога ќе се подготвуваат за час.

4.Наставниците треба да работат од училиште, не од дома. Еден наставник само во една училница да држи час.

5.На вака организираниот час може да присуствуваaт деца кои немаат соодветна опрема за да следат онлaјн настава, со сите превземени мерки за заштита. Тие сигурно нема да бидат пoвеќе од 15 во една паралелка.

6.За вака да работат наставниците, заедно со општините, обезбедете по еден компјутер во секоја училница и солидна интернет врска за часот непречено да се одвива.

7.За да можат наставниците да работат од училиште треба да ги отворите градинките. Инаку наставничките со деца помали од 10 години, ќе мора да работат од дома.

8.Ако недостасува персонал за организирање на дневниот престој, ангажирајте ги студентите од последните години на студии на наставничките факултети.

9. За практичната настава во средните стручни училишта организирајте ги учениците по пет во група во повеќе смени.

10.Одредете една или најмногу две унифицирани платформи за спроведување на онлајн настава и за истите организирајте обука.

За спроведување на сето ова, како и бројни други детали, времето е прекратко. Со капацитетот кој досега го покажа Владата на СДСМ и Комисијата за заразни болести, по се изгледа дека и ова полугодие од школската година ќе помине неорганизирано и хаотично.

Ако ова е премногу за оваа власт потсетуваме има кој знае и има кој може!