- Advertisement -
Новости

Филипче: Обезбедени 833.000 вакцини за 400.000 граѓани против Ковид-19, приоритет ќе имаат здравствените работници

На 21-ви јануари угостителските објекти - Работник
130views

Министерот за здравство Венко Филипче на денешната прес – конференција информираше дека веќе се обезбедени 833,000 дози вакцини за 400,000 граѓани. 

Тој посочи дека покрај овој механизам, веќе доставиле барања за директни договори до све светски компании за нивните вакцини и после нивните иницијални одговори ги чекаат и дефинитивните потврди дека ќе можат дополнителна колична да набават директно од компаниите. Третиот механизам е преку земјите членки на ЕУ, од нивните билатерални договори со компаниите. 

Подвлече дека официјална понуда добиле од Полска и Грција и аплицирале за 800,000 дози. 

Тој истакна дека вакцината е бесплатна и дека приоритет имаат сите здравствени работници.