- Advertisement -
НовостиПравда

Царовска: Концепцијата е дел од Стратегијата на МОН за 2018-2025 година, како и дел од Законот за основно образование донесен пред една година

168views

Министерката за образование и наука Мила Царовска во гостување на А1он, рече дека концепцијата се носи низ широка дебата и треба да се дискутира за неа, но дека мора да одиме напред, бидејќи тоа е дел од владината програма.

„И да не заборавиме, оваа концепција е дел од Стратегијата за реформи во образование 2018-2025, дел од Законот за основно образование донесен пред околу една година. Следната фаза е концепција и понатаму пишувањето на наставните програми. Ние во континуитет како Влада, и претходна и сега, сме насочени кон реформирање на образованието. Сега е моментот за имплементација, веќе влегуваме во имплементација“, рече Царовска.

Министерката истакна дека сите стратешки документи се веќе донесени и во претходната владина програма и во оваа владина програма стои дека рационализација или интегрирање на предметите, зголемување на периодот на присуство во училиште како безбедно место и вон наставни активности и наставни часови и предмети.

„Сето ова се прави со цел да можеме да го постигнеме, да го извлечеме максималниот потенцијал од секој ученик, а со тоа понатаму и да го употребиме тој максимален потенцијал во општеството“, рече Царовска.