- Advertisement -
Светот на работникот

Шпанска компанија воведе четиридневна работна недела

Шпанска компанија - Работник
192views

Шпанската комопанија „Софтвер Делсол“ ја воведе во пракса идејата за четиридневна работна недела.

За да го направи тоа возможно таа вработи уште 25 работници, со што вкупно со веќе вработени сега има 181 работник. Компанијата ги намали и работните часови, од 40 на 36 во текот на зимските месеци, а во текот на летните на 28 работни часови.

Advertisement

Оваа идеја која што прв ја воведе Мајкрософт во Јапонија, според нив резултирала со зголемување на платите за 40 отсто.

Вработените исто така уживаат во бесплатниот ручек што го обезбедува компанијата, која истовремено нуди стипендии, здравствено осигурување и опцијата за работење од дома, наведува весникот „Ел пас“.

Advertisement
Advertisement

Поголемиот дел вработени веќе работат од понеделник до четврток, или од вторник до петок, обезбедувајќи техничка поддршка за над 53.000 клиенти во Шпанија и во Јужна Америка, од кои најголем дел се мали и средни компании.

Advertisement