- Advertisement -
НовостиПравдаСветот на работникот

Јовевски: Потребно е да престане насилството на жените на рабтното место

Сиромаштијата во Македонија- Работник
598views
БЛАГОДАРЕН сум што имав можност денес да имам излагање пред 72 професори од Европа од различни универзитети, како единствен претставик од Македонија, и Правниот факултет Јустинијан Први Скопје, на коавторска тема поврзана со дискриминација во работниот однос по основ на пол и род (дискриминација меѓу мажи и жени)!
Конференцијата е во организација на Harmonius School of Law.
Прашањето на дискриминација во трудот и при вработувањето го актуелизирав пред колегите од Европа со акцент дека не е доволна само меѓународната, европската и националната правна рамка, туку важно е да се променат стереотипите и индивидуалните ставови кои инспирираат дискриминација при работењето.
Во рамките на кампањата за стоп на насилството врз жените, потребно е да се сопре „насилството“ врз жените и во работниот однос кој најчесто се афирмира како мобинг или сексуално вознемирување на работното место.
проф. д-р Лазар Јовевски
 

МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА …

БЛАГОДАРЕН сум што имав можност денес да имам излагање пред 72 професори од Европа од…

Posted by Проф. д-р Лазар Јовевски on Friday, November 27, 2020