- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

80% се долгорочно невработени поради несовпаѓање на вештините со потребите на пазарот на труд!

Во Македонија - Работник
244views

ДА ВЕРУВАМЕ НА СЛОГАНОТ НА ВЛАДАТА ИЛИ НА РЕАЛНИТЕ ФАКТИ?

📌 Најновиот извештај на ЕК нотира дека нема никаков прогрес во подобрување на квалитетот на образованиот систем во земјата!

1️⃣Недоволно јавни инвестиции за oбразование и обуки (3.7% од БДП, споредено со просекот од 5% во ОЕЦД земјите). Тоа значи 150 милиони евра помалку инвестиции секоја година!

2️⃣Незначителни издвојувања на буџетски средства за истражувања и иновации (само 0.4% од БДП споредено со просекот од 2.2% во ЕУ). Тоа значи 200 милиони евра помалку за инвестиции во иновации, истражување и развој секоја година!

3️⃣Образовниот систем е под политичко влијание и корупција!

4️⃣80% од невработените се долгорочно невработени поради несовпаѓање на вештините со потребите на пазарот на труд!

❗ Вака ли владата планира да гради модерна, развојна и конкурентна економија❓

Фејсбук статус на Проф. Д-р Дарко Лазаров