- Advertisement -
Занимливости

Маските за лице ја загадуваат животната средина

Маските за лице ја загадуваат - Работник
199views

Личната заштитна опрема за еднократна употреба (ППЕ) значително придонесува за веќе сериозната криза со загадување со пластика, предупредуваат експертите.

Се проценува дека 194 милијарди заштитни маски и ракавици за еднократна употреба се користат секој месец низ целиот свет како резултат на пандемија на коронавирусот, според истражувањето од областа на животната средина, пренесува Скај њуз.

Advertisement

ППЕ обично се прави од разни пластики, вклучувајќи полипропилен, полиетилен и винил.

Волонтерите низ Велика Британија се сведоци на големо пораст на количината на ѓубре на улиците, плажите, каналите и реките како резултат на маските за еднократна употреба.

Advertisement
Advertisement

За целосно распаѓање на пластичните маски за еднократна употреба што завршуваат во море, потребни се и до 450 години за нивно целосно распаѓање и напуштање на морскиот екосистем, според податоците на „Океани без отпад“.

Дури и ако се отстранува правилно, нивните тврдења се дека ППЕ не може да се рециклира бидејќи се смета за медицински отпад.
 
Извор: Сител

Advertisement