Занаетчиите бараат субвенции и да бидат потрошувачи на струја во категоријата домаќинства

Занаетчиите да добијат субвенции од државата и да се сметаат како потрошувачи на струја во категоријата „домаќинства“, бара Занаетчиска комора

Прочитај повеќе

Занаетчиите бараат законски измени за да работат во недела

Занаетчиската комора на РСМ и Регионалната занаетчиска комора од Куманово бараат надлежните институции побрзо да реагираат и да ги донесат

Прочитај повеќе

Недела неработен ден силно удри врз занаетчиите – Чаршијата замира

Леблеџилница Македонија. Име старо над 100 години. Поточно 103. На иста локација –  во старата Скопска чаршија, со ист абмиент.

Прочитај повеќе

Минималната плата голем удар за занаетчиите

Охридските занаетчии кои последниве две години по ударот на пандемијата се во лоша состојба сметаат дека покачувањето на минималната плата

Прочитај повеќе

Занаетчиите бараат да се допрецизира Законот за недела неработен ден

Дел од занаетчиите повторно реагираат и бараат надлежните уште еднаш да ги разгледаат и допрецизираат измените и дополнувањата на Законот

Прочитај повеќе

Занаетчиите не отстапуваат од барањата за субвенционирање на минималната плата и недела за нив да биде работна

Занаетчиска комора не се откажува од барањето за субвенционирање на 3000 денари за минималната плата за занаетчиите, изјави претседателот на

Прочитај повеќе

Занаетчиите од Измир ќе соработуваат со македонските занаетчии

Занаетчиите од Измир и од државата ќе соработуваат на заеднички проекти, ќе разменуваат искуства, заеднички промоции на традиционалните производи, соопштија

Прочитај повеќе

Занаетчиите бараат субвенции за најавеното зголемување на минималната плата за да можат да ги издржат расходите

Избраните градоначалници да ги почитуваат барањата на занаетчиите кои се однесуваат на мерки и субевнции, Владата да ја субвенционира минималната

Прочитај повеќе

Германија во потрага по работници – младите се „гадат“ од овие професии

Германските занаетчиски компании се соочуваат со голем недостаток на работници. Најбарани се електроинсталатерите и водоинсталатерите, како и занаетчии во автомобилската

Прочитај повеќе

Занаетчиите ја чекаат ветената помош

Занаетчиите бараат што поскоро да се изгласаат законите и да се исплати ветената финансиска помош, бидејќи голем дел од нив

Прочитај повеќе