Зоните и во криза најавуваат нови инвестиции и над 5.000 работни места

Во завршна фаза се разговорите за две нови инвестиции во автомобилската индустрија, вели директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, Јован Деспотовски

Прочитај повеќе

Деспотовски: Платите во зоните до лани беа пониски од просечните македонските плати

До минатата година платите во ТИРЗ-овите во просек беа пониски од платите во националната економија, иако компаниите во зоните уживаат

Прочитај повеќе

ТИРЗ: Стабилен раст на економските активности во зоните – во третиот квартал рекорден извоз!

Во технолошко индустриските развојни зони, по првите два и во третиот квартал е регистрирано највисоко ниво на економска активност споредено

Прочитај повеќе

Најавени повисоки плати и нови инвестиции во технолошко развојните зони

Поттикнување на нови инвестиции и како да се стимулира растот на платите, беа во фокусот на разговорите на директорот на

Прочитај повеќе

Паѓа извозната моќ на компаниите

Колкав е извозниот перформанс на компаниите во домашните индустриски зони досега во оваа кризна година? Надлежните признаа дека извозот на

Прочитај повеќе

Премиерот Заев на увид на градежни активности во ТИРЗ Скопје 2

Премиерот Зоран Заев и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски денеска ја посетија Технолошко-индустриската развојна зона

Прочитај повеќе

Спасовски и Царовска: Интензивно работиме на инфраструктурно уредување на зоните, обезбедуваме услови за нови странски инвестиции

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски, заедно со  заменичката на претседателот на Владата, задолжена за економски прашања

Прочитај повеќе

ТИРЗ: Нема најави за отпуштање на вработени кај странските инвеститори

Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони информира дека во моментов ниту еден странски инвеститор не најавил отпуштање на работници, ниту

Прочитај повеќе

АНАЛИЗА: Рангирање на инвестициите – за што и колку ќе вложува државата во 2020 година?

о Буџетот за 2020 година, во однос на годинава предвиден е раст на капиталните расходи за 3,8% и тие се

Прочитај повеќе

Многу малку македонски компании соработуваат со странски фабрики

На прсти се бројат македонските компании што им продаваат на странските фабрики во индустриските зони и надвор од нив. Соработката

Прочитај повеќе