СКРМ: Без да бидат вклучени синдикатите, Министерството изработува нов Закон за култура

Како што во 2014-та година, како вработени во културата, еден ден случајно дознавме дека имаме нов Закон за културата, така

Прочитај повеќе

СКРМ: ВЛАДАТА ПРЕДЛАГА УБИСТВО НА СИНДИКАТИТЕ

Откако го добивме Извадокот од нацрт-записникот од 88-та седница на Владата на РСМ, како синдикат кој е еден од потписниците

Прочитај повеќе

Незадоволството е огромно: Вработените во Култура почнуваат со генерален штрајк?

Незадоволството на вработените во Министерството за култура е огромно, особено по негативното мислење на Министерството за финансии кое и покрај

Прочитај повеќе

Костадиновска Стојчевска: Точно е дека енормно се зголемени платите во културата

Денеска во емисијата „10 Минути“ гостуваше министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска, со која разговаравме околу кратењето на буџетот на

Прочитај повеќе

“Меките вештини се клучот за успешна кариера и професионален развој”

За „меките вештини“ многу малку се зборува во деловниот свет во Македонија, иако тие се од есенцијална важност за компаниите

Прочитај повеќе

Љутков: Владата призна дека е несериозна и дека ниту ја почитува културата ниту ги почитува културните работници

Културата е столбот на државата и на идентитетот, а вработените во културата не смеат да трпат заради неспособноста на власта

Прочитај повеќе

СКРМ: Се засилува притисокот вработените во културата да се откажат од зголемувањето на платите

Деновиве во јавноста од страна на Министерството за култура има засилен наратив против вработените во институциите на културата и против

Прочитај повеќе

Костадиновска-Стојчевска: Нема вработените во културата да останат на минималец, имаме колективен договор за поголеми плати

„Не знам од каде излегоа информациите дека сум кажала оти сите вработени во културата ќе бидат на минимална плата. Жалам

Прочитај повеќе

Неделков: Новиот Министер за култура продолжува со игнорантскиот однос кон СОНК

Фејсбук статус на Претседателот на СОНК Јаким Неделков: Новиот министер за Култура по стапките на претходниот, продолжува со игнорантски однос

Прочитај повеќе

Неделков: Ако редовен професор на факултет сега зема плата од 36.000 денари од државата, од септември ќе зема 39.600 денари

Повисоките плати се предвидени со Колективниот договор кој ќе има примена во високото образование и кој е прв ваков договор

Прочитај повеќе