Вработените во МФ излегоа на протест, си го бараат покачувањето од 30 проценти

Протест на вработените во Министерството за финансии. Вработените во Минситереството протестираат бидејќи не го добиле ветеното покачување на платата од

Прочитај повеќе

Бесими: Платите во МФ од јануари се зголемени, направено е усогласување со УЈП и Царина

Бројот на вработените во Министерството за финансии (МФ) е речиси преполовен. Раководители на сектори даваат откази, едноставно си одат. На

Прочитај повеќе

Неформалната економија е нелојална конкуренција за компаниите кои работат легално

Неформалната економија е нелојална конкуренција. Вака бизнис секторот ја дефинира неформалната економија. Македонија веќе со години тоне во сива економија.

Прочитај повеќе

МФ: За девет месеци исплатени 500 милиони евра поврат на ДДВ во приватниот сектор

Државата за само девет месеци од оваа година извршила поврат на ДДВ кон стопанството во износ од 30,7 милијарди денари.

Прочитај повеќе

Министерството за финансии продолжува со јавните дебати за даночните реформи

Во Министерството за финансии денеска продолжи јавната дебата за концептот на даночни реформи. По презентациите на даночните реформи пред претставниците

Прочитај повеќе

Бесими: МФ не е адресата за протести на синдикатите, ниту институција кога преговара со нив

Во ребалансот го има она што е дефинирано. Не можеме да предвидиме работи кои не се дефинирани. Дека е ветено

Прочитај повеќе

МФ: Пониски увозни давачки за домашните компании, намалени царинските стапки на 258 суровини

Трајно се намалуваат или укинуваат царинските стапки на 258 суровини и репроматеријали што ќе значи намалени увозни давачки за домашните

Прочитај повеќе

Бесими – Кутиров: Успесите во работата не се случајни, туку се резултат на тимската работа

Министерот за финансии Фатмир Бесими и директорката на Царинската управа Славица Кутиров на денешниот состанок разговарале за активностите поврзани со

Прочитај повеќе

Бесими: Преку стратегијата за пазарот на капитал до натамошен развој на финансискиот пазар

Динaмизирање на пазарот на капитал во Македонија до ниво на просекот на ЕУ преку подигнување на нивото на пазарна капитализација,

Прочитај повеќе

Бесими: Поефикасен и праведен даночен систем за одржлив и забрзан раст

Министерството за финансии, заедно со Управата за јавни приходи (УЈП) продолжува да работи на градење поефикасен и праведен даночен систем

Прочитај повеќе