ММФ со предлози и мерки за надминување на економската криза

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, со свои предлози и мерки кои би требало да ги преземат развиените земји

Прочитај повеќе

Нужно е да се обноват фискалните резерви, му порачаа од ММФ на министерот Бесими

Заздравувањето на македонската економија е видливо, на што укажуваат и најновите нагорни проекции на ММФ и Светска банка за економскиот

Прочитај повеќе

Бесими: Средствата од ММФ значат доверба во политиките на Владата

Средствата што ММФ и ги додели на земјава како буџетска поддршка значи дека тие имаат доверба во политиките на Владата

Прочитај повеќе

Народна Банка: ММФ ѝ додели на земјава околу 133 милиони специјални права на влечење

Зголемување на девизната ликвидност на македонската економија во рамките на генералната распределба на СПВ од страна на ММФ. Меѓународниот монетарен

Прочитај повеќе

Димитриеска Кочоска: Каде замина над милијарда евра задолжување, a граѓаните во криза се оптеретени со нови давачки

Власта треба да одговори каде заминаа над една милијарда задолжување, кога само 330 милиони евра потрошија и тоа го имаат

Прочитај повеќе

Животниот стандард е лош затоа што трошоците за живот растат побрзо од зголемувањето на платите, вели Кочоска Димитриеска

Би било фер да кажеме дека просечната плата расте, ако тоа навистина е така. Можеби платата ќе се покачи за

Прочитај повеќе

Бесими на научната конференција на МФ и МАНУ: Економијата заздравува, потребен е фискален стимул, но и фискална консолидација

Економијата заздравува и потребни се економски политики кои ќе го забрзаат заздравувањето, а понатаму и економскиот раст. Преку инклузија на

Прочитај повеќе

Мисијата на ММФ прогнозира раст на БДП од 3,8 отсто, може да биде и повисок ако забрза вакцинацијата

Раст на БДП од 3,8 проценти, на потрошувачките цени со умерено темпо од 2,2 проценти, како и дефицит од 5,4

Прочитај повеќе

Премиерот Заев со мисијата на ММФ: Позитивни движења во економијата, 2021 е година на стабилен економски раст

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, одржа онлајн средба со шефицата на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд

Прочитај повеќе

Состанок на премиерот Заев со мисијата на ММФ: Капиталните инвестиции можат да помогнат во закрепнувањето и ревитализацијата на економијата

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев одржа онлајн средба со шефицата на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд

Прочитај повеќе