Кога ќе пораснам да станам ПРОГРАМЕР: 1,361 евро изнесува програмерската плата; текстилците се‘ уште се далеку под просекот

Просечната исплатена нето плата за септември месец изнесува 32,553 денари. Ова го покажуваат најновите податоци на Државниот Завод за статистика

Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ Петрески: Казнувањето треба да биде ефикасно и непристрасно за да се намали сивата економија во Македонија

Бобан Илијевски Според проценките на Finiance Think, сивата или неформалната економија во 2020 година изнесувала 23,2 % во вкупната економија,

Прочитај повеќе

Во кои сектори во Македонија има најниски плати?

Според податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС), во јуни најниската просечна нето плата  е исплатена во секторот Заштитни и

Прочитај повеќе

Битиќи: По растот на минималната плата на 18.000 денари ќе следува усогласување на платите во сите сектори

Фатмир Битиќи во емисијата „Анализа 24“ на Телевизија 24 порача дека по зголемувањето на минималната плата, ќе следува усогласување на

Прочитај повеќе

Платформа на ХОТАМ за намалување на работата „на црно” во хотелско-угостителскиот сектор

Преку краткорочни вработувања на веќе вработени лица во различни сектори, но и на невработени, ќе се намалува неформалното вработување и

Прочитај повеќе

Во земјава има 8.595 слободни работни места, погледнете во кои сектори

Стапката на слободни работни места во третото тримесечје од 2021 година изнесува 1,69%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Кои се 20 -те најбрзо растечки и 20 -те најбро опаѓачки професии?

Подготивил: Бобан Илијевски Пазарот на трудот несомнено доживува големи промени. Некои занимања бележат раст, а некои пад, а со тоа

Прочитај повеќе

Имаат потенцијал да вработат илјадници луѓе – Зелените работни места се далеку од реалноста кај нас

Бобан Илијевски  Активистите од областа на екологијата не се согласуваат дека зелените работни места ќе станат реалност во блиска иднина.

Прочитај повеќе

Стотици недокументирани работници излегле на штрајк во Франција за да ги побараат своите права

Стотици недокументирани работници во регионот на Париз од денеска се во штрајк, барајќи да им се легализира нивниот работен статус.

Прочитај повеќе

НМ: Кои сектори имаат потенцијал да ја повлечат економијата напред

Македонија мора да продолжи со структурни реформи, сѐ додека дефинитивно се најде на патот кон одржливиот развој, со конкурентно стопанство,

Прочитај повеќе