Британската влада повика на претпазливост и помалку пиење поради штрајкот на работниците во итнaта помош

Илјадници работници во Брзата помош во Велика Британија вчера започнаа еднодневен штрајк, додека синдикатите и владата се обвинуваат за вина за загрозување на животите.

Владата ги советуваше луѓето да не играат контактни спортови, да не патуваат со автомобил или да пијат алкохол, за да го намалат ризикот од потреба од итна помош, бидејќи болничарите, службениците на повик и техничарите низ Англија и Велс го направија најголемиот прекин на работата во последните три децении, објави АП.

Членовите на три синдикати за брза помош штрајкуваат 12 или 24 часа, од кои сите ветија дека ќе одговорат на повиците опасни по живот, додека властите рекоа дека не можат да гарантираат дека секој на кој му е потреба итна помош ќе ја добие. Министерот за здравство Стив Баркли рече дека системот денеска ќе биде под многу силен притисок.

„Затоа, им кажуваме на луѓето да користат здрав разум кога станува збор за активностите во кои ќе бидат ангажирани денес, имајќи ги предвид притисоците врз системот“, рече Баркли.

Стивен Пауис, национален медицински директор на Националната здравствена служба во Англија, ги советуваше луѓето да не пијат прекумерно.

„Сезона на предбожиќни забави е, затоа уживајте, но немојте да се опивате толку за да завршите во болницата за итни случаи“, рече тој.

Се забележува дека здравствениот персонал и другите работници во јавниот сектор бараат големи покачувања во однос на високата инфлација, која во ноември изнесуваше 10,7 отсто. Од друга страна, администрацијата на Конзервативната партија на премиерот Риши Сунак тврди дека двоцифрено зголемување на платите во јавниот сектор би довело до уште поголема инфлација.

Лидерите на синдикатот ја обвинија владата дека намерно создава клима за продолжување на штрајкот.