- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникотСиндикат

(ВИДЕО+ФОТО) КСС: Имаме нови докази за нерепрезентативноста на ССМ

КСС: Имаме нови докази - Работник
1.69Kviews

Минатиот пат стигнаа документи дека еден од синдикатите на Сојузот на синдикати на Македонија, МЕСО е исклучен од ССМ, а воедно има и судска пресуда со којашто тој е исклучен. Поради која причина не постапило Министерството за труд и социјална политика не знаеме, но знаеме дека без тој синдикат ССМ нема репрезентативност, рече на денешната прес – конференција Претседателот на Конфедерацијата на слободни синдикати – КСС Благоја Ралповски.

 

Advertisement

Во меѓувреме до КСС пристигнале дополнителни документи каде што има одлука за исклучување на синдикати од ССМ кои се четири на број и овие синдикати се исклучени во 2017 година. Тогашниот министер на 01.06.2017 година доставил решение до Централниот регистар каде што бара да се запишат гранските синдикати на ССМ. 

Advertisement
Advertisement

Ралповски го цитираше членот 5 од Законот за едношалтерски систем кој Ви го приложуваме како фотографија:

Потоа тој се повика и на член 13 од истиот Закон:

Ралповски истакна дека денеска КСС испратил дополнителни докази до Министерката за труд и социјална политика и бара да го прогласи за ништовно решението на Сојузот на синдикати на Македонија, затоа што, како што вели, е донесено со чиста манипулација и со фаслификати. И воедно Министерката да поведе постапка пред надлежните институции за фалсификат и манипулирање на Комисијата за утврдување на репрезентативноста, но и на целата јавноста. 

Тој посочи дека од Централниот регистар одбиваат да ги запишат и со тоа тие немаат правно дејство. 

Ралповски рече дека во тековната состојба во Централниот регистар на Конфедерацијата на слободни синдикати се запишани синдикати грански синдикати, додека во тековната на ССМ не се запишани.

Тековна состојба на КСС:

Тековна состојба на ССМ: 

 

 

 

 

 

Advertisement