- Advertisement -
Наука

Инженери претвораат отпаден јаглероден диоксид во гориво и пластика

241views

За новите начини на преминување кон зелена енергија се зборува секој ден, а сега научници од Австралија развиле метода која може да го претвори штетниот јаглероден диоксид во материјали како гориво и пластика. Ова може да е важен чекор напред кон позелена економија со повеќе простор за дишење.

Методата вклучува конверзија на отпадниот јаглероден диоксид, кој се создава во индустриските погони, во корисни производи. Оваа технологија би можела ефективно да го реши проблемот со процесите во кои се создаваат штетни стакленички гасови.
Инженерите од Универзитетот во Нов Јужен Велс покажале дека со создавање цинк оксид на високи температури со пиролиза може да се создадат наночестички кои ја преземаат улогата на катализатор за претворање на јаглеродниот диоксид во синтетички гас.
Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement

Advertisement