- Advertisement -
Наука

Истражувачи ќе градат делови за нуклеарен реактор со 3Д-печатач

212views

Инженери и нуклеарни физичари имаат необичен план да направат револуција во индустријата за нуклеарната енергија. Тие сакаат да изградат делови за реактор во лабораторија користејќи 3Д-печатач.

Тимот од американската лабораторија „Оук Риџ“ гледа на 3Д-печатењето како на начин да ја однесе индустријата за нуклеарна енергија во 21 век. Изградбата на нови делови за еден нуклеарен реактор е скапа и одзема време.

Advertisement

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement