Универзитетот во Канзас спровеле експерименти врз студентите задавајќи им задачи кои предизвикувале стрес и анксиозност и откриле дека оние кои се смееле биле под помал стрес од другите.

Сакавме научно да го потврдиме ова дека смеењето е лековито, изјавила Тара Крафт раководител на истражувањето.

Студијата покажала дека било какво смеење макар и вештачко, го намалува стресот и го подобрува расположението. Смеењето е особено делотоворно кога е искрено.

Сепак, следниот пат кога ќе се нервирате за нешто само насмевнете се и полесно ќе поминете низ сите ситуации.

Извор: Лидер