МакедонијаПравдаСветот на работникот

Короната ги затвори и каналите за сезонска заработка

122views

Македонската работна сила која сезоната пролет-есен мигрираше во соседните туристички дестинации или во некои од европските развиени земји годинава ќе остане без својот сезонски приход. Се чини дека и оние кои се вратија во земјава поради коронакризата уште долго че останат „заглавени“ дома

Годинава околу 25 000 лица од земјава кои мигрираат сезонски во потрага по подобра заработувачка, најверојатно ќе останат без можност за својата сезонска заработка, покажуваат првичните проценки на агенциите кои посредуваат за сезонски вработувања. Пандемијата со коронавирусот и затворањето на границите ги затворија сите можности за заминување на сезонската работна сила од Македонија кон традиционалните дестинации во последните неколку години.

Повеќе прочитајте на Р.С. Европа