- Advertisement -
Наука

Луѓето од Пула мислеа дека е НЛО феноменот што го видоа на небото. Астрономот објасни за што станува збор

Луѓето од Пула мислеа дека е НЛО феноменот што го видоа на небото - Работник
312views

Пулјани забележаа феномен на небото ноќта од сабота до недела околу 3:40 часот, поради што некои веднаш заклучиле дека е НЛО.

Некои снимки пристигнаа и во поштата на нашата редакција, а сега астрономот Марин Тумпиќ му откри на Глас Истр што е тоа што ги вознемири толку многу луѓе во Пула. Тој вели дека белата топка што ја забележале луѓето од Пула е всушност планетата Венера, а сините светла во еден од снимките се одраз на задното осветлување на екранот од очилата на авторот на снимката.

„Никој не треба да се срами затоа што дури и јас гледав нешто необично на небото, а потоа со телескоп или малку подетална анализа сум откривал дека тоа е ѕвездата Деница, Зорњача или едноставно планетата Венера. Разговарав со господинот (кој го снимил овој необичен феномен) во неговиот стан на местото на снимање на чудното светло на небото и увидов дека позицијата на снименото светло е точно иста како позицијата на Венера на небото во тоа време. Оваа наводна пулсација или движење на светла точка на небото при конвертирање и зумирање и претворање на светла точка во поголем круг со прстени е резултат на компјутерски алгоритам на мобилен телефон кој се обидува да се фокусира на оваа точка, но не може да го стори тоа во услови на слаба осветленост. За оние странични сини светла, тоа е заматено позадинско осветлување предизвикано од рефлексијата на мобилниот телефон без знаење на сопственикот, очигледно ја користел предната или селфи-камерата при формирањето на фотографијата “, објасни Тумпиќ.

Advertisement

Извор: index.hr

Advertisement

Advertisement
Advertisement