- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Намален бројот на работници во индустријата

Голем број на компании добија пари - Работник
438views

Бројот на работници во индустријата во јануари годинава е помал за 3,2 отсто во споредба со јануари 2019 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен бележи опаѓање од 1,3 отсто, во секторот Преработувачка индустрија има опаѓање од 3,5, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 0,6 отсто.

Advertisement

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата има опаѓање кај Енергија за 0,9 проценти, Интермедијарни производи, освен енергија за 3,2, Tрајни производи за широка потрошувачка за 6,8 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 5,4 проценти, додека пораст има кај Капитални производи за 1,5 отсто.

Извор: Лидер

Advertisement
Advertisement

Advertisement